שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

גם אני רוצה לחיות נכון

נילי לנדסמן היא לא רק כותבת אלא גם מורה ליוגה. בתוך הבליל האדיר של ספרים שרוצים לפתוח לכם את הצ'אקרות היא ממליצה על חמישה שירחיבו לכם את התודעה וגם יעשו נעים בלב. לא למחבקי עצים בלבד

ספרים המקוטלגים כשייכים לז'אנר הרוחני נוטים לגרום סבל למי שחפץ בהרחבת התודעה. לרוב, מסיבות לגמרי ארציות. הם נכתבים בלשון מעיקה ואבסטרקטית המזכירה למצער מאמרים מנופחים מחשיבות עצמית על אמנות מודרנית, לוקים בעודף חומרה ומחסור בהומור, תוכנם מייגע לפרקים ועמוס קלישאות נטולות קונקרטיות ועל פי רוב הם מתורגמים לעברית מקולקלת. מאחר שהמהות של הרחבת התודעה היא

ההשתחררות מהסבל, אמליץ פה על כמה כותרים משמחים ומרחיבי אופקים שמעניקים ידע ברוחב לב, כתובים היטב ובצניעות ניכרת ומאפשרים לקוראיהם לשוטט בכיף במרחב הבהיר והבוהק שמשתרע מחוץ לגבולות התפיסה הרציונאלית, הדעות הקדומות והקביעות הנחרצות של התרבות המערבית, הרפואה המודרנית ותעמולת התאגידים.

  

"רופא לבן אלים שחורים" מאת אורי שוורצמן. הוצאת אריה ניר

הספר הזה הוא קריאת תגר מטלטלת על מוסכמות של חשיבה מערבית. הצעה להתבונן במהלכים נפשיים מורכבים מזווית אחרת ולהשתחרר מהתניות שהושרשו בנו כהכרחיות לצורך התאקלמותנו כאנשים בוגרים ואחראיים בחיינו המודרניים. שני פרקים בו מכוננים ממש – זה העוסק בתפישת המוות כחלק טבעי מתוך החיים המושרשת באפריקאים מינקות, וזה המנתח את התהליך הפסיכותראפי המערבי המקדש את האינדיווידואציה והספרציה (הפרדה) וגוזרת אומללות ובדידות על ילידי המערב. שוורצמן הוא פסיכיאטר וסופר שמקדיש שנים מחייו לטיפול בחולים ונדכאים באפריקה והספר הינו תוצר מרתק ומאלף של יכולת התבוננות נדירה, המעלה תהיות ותובנות מנקודת המפגש בין גישת הפסיכולוגיה המערבית לבריאות הנפש למציאות חברתית ותרבותית שמושתת על מסורת שבטית.

  

"יש חדש במערב" מאת אורי לוטן. הוצאת מדף

קורס המבוא לעולם הניו אייג' של אורי לוטן המנוח, שהיה איש רב פעלים (עיתונאי, סופר, שדר רדיו), מבוסס על עיקרון "מכל מלמדיי השכלתי". מה שהתחיל כטור לימודי ודעתני במרחב הניו אייג' של אתר אינטרנט קובץ לאחר מותו (או ליתר דיוק עזיבת גופו) של המחבר למיני-לקסיקון הכתוב בסגנון חופשי, ידעני ושופע הומור. הקריאה בספר משולה לשיטוט מלבב בלוויית מדריך תיירים בקי להפליא בחומר ומנוסה, שכן לוטן הוא מתלמידיו הראשונים של אושו, עוד כשנקרא הבגוואן, אשר זכה לפגוש פנים אל פנים כמה מהגיבורים היותר מדהימים של התחום וכמובן

להתנסות בסמים הבלתי נמנעים שהלכו יד ביד עם המסע הרוחני. הספר מספק הכרות ראשונית ומשעשעת עם השמות, הזרמים, המונחים, האתרים, הספרים והשירים ששינו את העולם אי שם בראשית המאה הקודמת, כשהמערב הלך לפגוש את המזרח. ספר חובה למתעורר המתחיל.

 

"ספר הטאו מאת לאו צה". תרגום והערות: ניסים אמון. הוצאת טאו'ס ואבן חושן

ספר הטאו הינו ספר יסוד של הפילוסופיה הטאאוסטית. אורי לוטן מקדיש לו בספרו פרק נכבד וגיבור הרומן הנהדר "מיליון רסיסים קטנים" של ג'יימס פריי מרבה לצטט ממנו ואף מסתייע בו כדי להיגמל מהתמכרות קשה לאלכוהול וסמים. "הטאו טה צ'ינג" שאת שמו אפשר לתרגם כ"ספר תכונות הדרך", הוא אכן שילוב של תנ"ך ומדריך לחיים. ניסים אמון, נזיר הזן העברי, שתירגם להפליא, העיר ופירש את הגרסה העברית הזאת (ישנם עוד תרגומים שראויים לעיון) מקדים ומסביר כי מקובל לייחס לספר הטאו את הבסיס לפילוסופיה הטאאוסטית, אמנויות הלחימה השונות והרפואה הסינית וכי "הטאו, פשוט ככל שיהיה, אינו ניתן להבנה בצורה רגילה." שיתוף הפעולה בין אמון להוצאת אבן חושן הניב תוצר ספרותי עשוי בקפידה מרשימה ומוגש במתכונת מלאת כבוד. הטאו טה צ'ינג עצמו מזמין את הקורא לתרגל שקדנות, מתינות, סבלנות, כלומר לקרוא מבלי להתעקש להבין מייד את הנכתב אלא לשוב ולקרוא בו כדי לתת לדברים שהות להיספג ולהדהד.

  

"הערות זמניות על תנועה" מאת דוד מיכאלי. הוצאת מדף

בספרו מלא ההשראה "הערות זמניות על תנועה", חולק דוד מיכאלי את התובנות וההרהורים שצבר בשנות התנסותו בתנועה, תחילה בקראטה ואחר כך כמתרגל ומורה לטאי צ'י. קראתי בו במהלך נסיעה אחת ברכבת, מעכו לתל אביב, בצהריי אוגוסט- זו היתה תפאורה הולמת. היו שם משפטים מלאי יופי, חוכמה ודיוק, שעסקו בגוף הנע במרחב ובשיטוטיה של התודעה, ביחסים בין מורה לתלמיד, בהתבוננות, בהשתנות ובתפיסה, שהתנגנו בראשי והציתו הבנות קטנות אפשריות לתהיות גדולות ובלתי פתורות. מאז הספר מונח ליד מיטתי ואני קוראת בו כששנתי נודדת או כשספקות ממלאים אותי. "הערות זמניות על תנועה" – שכבר בשמו מתנסחת מהותו – הוא קריאה להניח לכל, לא להיאחז בדבר, גם לא בהבלחת התובנה שכמה שלא תהיה מלאת תעוזה וחכמה גם היא רגעית ונכונה לזמנה. זהו ספר שכל מורה וכל תלמיד בכל תחום יוכלו לשאוב ממנו הדרכה, תמיכה ונחמה ומי שמקדיש מזמנו לאימון של גופו ורוחו יחוש כאילו הוא נכתב עליו.

 

שני מדריכים: "המדריך הישראלי לאוכל אורגני" מאת שירי כץ ואביב לביא. הוצאת כינרת. ו"מדריך מפה לריפוי טבעי" מאת ד"ר ראובן ברק וענת צחור. הוצאת מפה

מדף הספרים הרוחני עמוס במדריכים מתורגמים: יוגה וטאי צ'י, מנטרות וצ'אקרות, ניקוי הגוף והזנתו, אפשר להעביר חיים שלמים בניסיון לאמץ אלף ואחת דרכים לחיות נכון ובריא וטבעי. על רקע הקקופוניה הזאת מתבלטים בהגינותם, מקצוענותם ויושרתם שני המדריכים הישראלים הרהוטים שחיברו שני זוגות בחיים – המדריך לאוכל אורגני של שירי כץ ואביב לביא והמדריך לריפוי טבעי של ד"ר ראובן ברק וענת צחור. צמד הספרים מתפקדים כמורה נבוכים לשני תחומים משגשגים, אך מטבע הדברים פרוצים, שרב בהם הבלבול והבורות. החקלאות ותעשיית המזון האורגנית בצד הריפוי ההוליסטי נמצאים בחזית המגמה האופנתית האקולוגית-בריאותית, שגורפת גם את ישראל, וצמד המדריכים המעולים הללו מספקים את הידע הדרוש למבקשים לחולל שינוי בחייהם ואת התבונה לבחור כראוי מתוך השפע הבלתי נדלה.

 

 

  • עוד ספרים על הסכין 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"יש חדש במערב". חובה למתעורר המתחיל
עטיפת הספר
"ספר הטאו". שקדנות, מתינות , סבלנות
עטיפת הספר
"רופא לבן אלים שחורים". קריאת תגר מטלטלת
עטיפת הספר
"מדריך מפה לריפוי טבעי". מורה נבוכים
עטיפת הספר
"המדריך הישראלי לאוכל אורגני". למי שרוצה לחיות נכון
עטיפת הספר
"הערות זמניות על תנועה". הדרכה, תמיכה ונחמה
עטיפת הספר
לאתר ההטבות
מומלצים